Reisverslag

dinsdag 3 mei 2005; dag 18; trekking dag 14
Intreebewijs van het Shivapuri National Park.

We komen steeds meer in de bewoonde werel en gaat dus door allerlei dorpjes.Wij bekijken de lokale bevolking, maar andersom is het ook het geval.De laatste dag van de trekking breekt aan. En de laatste dag is niet een eitje. Eerst gaan we na Chisopani langs de legerpost en een stukje naar beneden. Maar dan toch weer omhoog: de laatste stijging van deze tocht! We komen door veel meer dorpjes dan voorheen. Ook het klimaat verandert: warmer en vochtiger. We dalen af naar Sundarijal. Deze afdaling is voor een groot gedeelte een betonnen trap. En als er iets funest is voor je knieŽn, dan is dat het wel. De treden zijn ook nog eens niet even groot.
Hoog op de berg zijn de mensen armer dan diegenen dichter bij het dal. En wat zie je dan een armoede! Wij in het westen zijn maar ontzettend bevoordeeld!

Een hutje met vee vlak bij Sundarijal.   Dit huis wordt ook als graanopslag gebruikt.   Deze wietplanten groeien overal als onkruid langs de weg.
We eindigen in de buurt van een school. Alle kinderen dragen een licht- en donkerblauw uniform.Een afscheidsspeech voor de dragers, maar voor hen ook een dikke fooi!
Vlak voor het busstation in Sundarijal stoppen we tegenover een school bij een restaurant. We eten wat en nemen afscheid van de dragers en de assistent-gids met een toespraakje en de bijbehorende fooi.
We lopen nog even door naar het busstation en daar staat onze bus al klaar. We hebben het met z'n allen volbracht! Dat geeft toch wel een kick!

De hele groep voor de bus. We hebben het gehaald!
Dan weer terug naar het drukke Kathmandu. In de lobby van het hotel moeten we nog wat bijbetalen omdat we een dag eerder terugkomen en dan naar onze kamers: heerlijk een douche nemen, super!
Kaartje van de massagesalon in Thamel, Kathmandu.En daarna trakteren we onszelf op een massage. We hebben onze gids gevraagd naar een betrouwbare massagesalon. Hij kijkt ons met een scheef oog aan en vraag wat voor soort massage. Wees gerust: we bedoelen een massage om onze overbelaste spieren te versoepelen. We gaan met hem mee en in een achterafstraatje in Thamel en driehoog achter kunnen we een Ayurvedische massage krijgen (www.nepalmassage.com). Alleen een groep van 6 is te groot. Mieke wil als enige vrouw niet alleen naar een andere verdieping of zo. Na wat gesteggeld gaan er drie matrassen op de grond voor de heren en achter een gordijn zit Mieke. En wat is zo'n massage dan heerlijk! En dat voor 700 roepies (ongeveer 8 euro).
Daarna gaan we lekker uit eten in de tuin van restaurant Ying & Yang. Het is heerlijk, na de eenvoudige maaltijden in de bergen. Na afloop moeten we de rekening nog even delen, maar nu blijkt er 13% BTW nog bij te moeten. Ik zit met de rekenmachine van het restaurant alles uit te rekenen.
De meesten gaan daarna naar het hotel terug, maar Ton, Mieke en ik gaan nog een biertje drinken op een dakterras. Het biertje valt helemaal verkeerd, dus: laat maar staan.
En dan terug naar het hotel, waar mijn kamergenoot Jan al heerlijk ligt te snurken.