Reisverslag

donderdag 28 april 2005; dag 13; trekking dag 09
Het afrekenen na het ontbijt is altijd een heel gedoe: het lijkt wel een grenswisselkantoor.Vandaag gaan we verder omhoog. Eerst is er natuurlijk het ontbijt. Daarna moeten we allemaal met hem afrekenen voor het eten en drinken dat we gebruikt hebben. Soms lijkt het wel een grenswisselkantoor, want kleine coupures zijn schaars en als je met een biljet van 1000 roepies betaalt (ongeveer 11 euro) is het vaak een hele toer het wisselgeld rond te krijgen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat we dan 's avonds nog zo zitten: "Ik kreeg nog van jou 150 roepies, als ik nu de fles water betaal, dan ...".
Nu is het weer nog redelijk, maar dat gaat veranderen.Zoals gewoonlijk: 8.00 uur lopen. Het eerste deel van de klim is weer behoorlijk steil. De zon schijnt volop en het is flink puffen. Het tempo is evengoed nog vrij hoog (325 meter gestegen in één uur). De groep is al snel langgerekt. Een stuk verder op gaan we door een bos. Prakash (de hulpgids) gaat voorop en hij neemt af en toe afsteekjes om bochten af te snijden, maar dan is het wel steiler. Daar stop ik na een tijdje mee en ga gewoon verder op het pad. Meer stappen, maar minder steil. In het dal achter ons komen donkere wolken opzetten. Af en toe zijn er flinke windvlagen en dan horen we in de verte het geluid van de donder. Slecht weer op komst dus.
Het landschap is prachtig: nog bomen met op de achtergrond besneeuwde toppen en opkomende bewolking.Dan komen we bij een pas uit, waar (uiteraard) een restaurantje is. We steken op en nemen iets warms, want de zon is weg en de wind doet het plastic voor de ramen klapperen. De kachel snort en we komen heerlijk bij. Na de koffie weer verder. De regenjassen gaan aan, want het miezert wat. Door een bos met metershoge, bemoste bomen in de druilregen.We gaan nu minder steil omhoog door een bos met hoge, bemoste bomen. Het lijkt wel een bos uit Lord of the Rings. Dan over een bergruggetje en na een korte afdaling zijn we al om 12.00 uur in Sin Gompa, ons einddoel voor vandaag.

Een bezoek aan de kaasmakerij in Sin Gompa.Na onze spullen in het slaapgebouw gestald te hebben van hotel Red Panda (met een westerse WC!) gaan we een kaasmakerij bezoeken. Ondertussen zitten we dik in de wolken en stroomt het van de regen.
Daarna weer terug naar het hotel. We hebben heel wat tijd te doden. Eerst de lunch en daarna boerenbridge. Buiten is het weer heel wisselend: dan weer even zon, even later in de wolken, dan hagel en onweer. Van alles wat. Sommigen gaan af en toe (als het droog is) even naar buiten.
Deur van een voormalige Boeddhistische tempel.   Snel wisselend weer, maar voornamelijk wolken en regen, hagel en onweer!
Jan en ik zitten bij het raam, maar daar tochten we helemaal weg hoewel we naast de kachel zitten. Een meter van de kachel is het al flink koud. Met oude kranten proppen we alle kieren van het raam en het kozijn dicht. Dat scheelt iets, maar later zoeken we toch de luwte op.
We eten en kaarten en om 21.30 gaan we weer naar het slaapgebouw. Een verrassing: de bewolking is weg en we kunnen de sterren zien. Omdat het er zo donker is zijn er ontzettend veel te zien! We staan allemaal gebiologeerd naar boven te kijken. Prachtig!
Wat extra kleren aan en dan in de slaapzak. Ik ben veel wakker geweest door een verstopte neus.