Reisverslag

zaterdag 7 mei 2005; dag 22
Vandaag zouden we eventueel gaan raften, maar er is te weinig water in de rivier. Volgens de directeur van Royal Mountain Trekking zou het alleen maar peddelen worden. We gaan dus iets anders doen.
Er is een Hindoe-tempel in de buurt van Kathmandu, waar op zaterdag veel geofferd wordt. We gaan daar met een local bus heen, dan maken we dat ook eens mee. Onze gids Baikuntha gaat mee om de zaken te regelen.
Het busstation van Kathmandu, waar het een drukte van belang is. We lopen naar het busstation van Kathmandu. Het is er een drukte van belang: allerlei mensen lopen door elkaar heen en bestormen een bus als die vrij is. We vragen hem of er een dienstregeling is. Nee, die is er niet, maar als een bus vol is, vertrekt hij. Wij gaan in een bus zitten. Langzamerhand stroomt deze vol. Maar dan bedoel ik ook ECHT vol! De stoeltjes zijn zeer oud en het metalen frame is duidelijk voelbaar. Maar er moeten meer mensen bij. Dus met z'n drieën op een plaats voor twee. Het gangpad is ook al vol. Maar er moeten nog meer mensen bij. In de bus zitten we opgepropt. Het plafond is bekleed met vloerbedekking.Dus ga je op de armleuning zitten of half over de inzittenden hangen. Allerlei spullen worden ook meegevoerd, waaronder een haan.
Dan zet de bus zich in beweging. Nou, ik kan je zeggen, dat werd anderhalf uur afzien. De wegen zijn nogal kuilig en de vering is (door de overbelading) ook niet alles. We hotsenbotsen alle kanten op. Je kan niet uit je stoel vallen, want we zitten als haringen in een ton. De stalen buis in de rugleuning wordt steeds beter voelbaar. Overal langs de weg worden soms nog mensen opgepikt en gaan er mensen uit. Het dak wordt ook gebruikt als "zitplaats".
Dit is onze bus bij aankomst.
Eindelijk zijn we na 1,5 uur op de plaats van bestemming. We eten wat in één van de eettentjes die er zijn en gaan dan naar de tempel. Stalletjes, waar je kant en klare offeranden kunt kopen.Op de weg er naar toe zijn allerlei stalletjes. Je kan daar van alles komen, maar ook kant en klare mandjes en bloemenslierten om te offeren. Maar ook kippen, hanen en geitjes.
In de rij om het tempelterrein te mogen betreden.Dan is er de ingang. Een lange stoet mensen staat te wachten om het complex te betreden. Onze gids regelt dat we voor mogen gaan: wij hoeven immers niets te offeren. We lopen langs allerlei mensen met offergaven: veel hanen en geitjes.
Een man in gebed verzonken.

Naar mate we dichter bij het heiligdom komen, wordt het steeds drukker. Op een gegeven moment is er geen doorkomen meer aan en kijken wij vanaf een ballustrade toe. Het offeren van hanen en geitjes gaat aan de lopende band.Met één haal van het mes worden de hanen geofferd. Bij de geitjes duurt het wat langer. Dat is voor onze westerse ogen en oren toch wel schokkend. De gids vertelt dat het bloed voor de goden is en het vlees voor de mensen. Na een tijdje lopen we nog wat rond, waarbij je moet oppassen om netjes over de karkassen heen te stappen. De gedode dieren worden even verderop in een rivier schoongemaakt en meegenomen ter consumptie.
De geofferde hanen worden geplukt en voor consumptie klaargemaakt.
Dan gaan we weer terug naar de ingang waar de bussen staan. Er volgt weer een heerlijke busrit. We zitten weer aardig opgepropt. Naast mij zit een jonge vrouw, die in een geanimeerd gesprek gewikkeld is met een vriendin die even verder op in de bus staat. Dat ontlokt bij de gids het volgende Nepalese spreekwoord "Where there is a woman, there is a loud voice" ("Waar vrouwen zijn, is er een luide stem").
Een druk verkeer van tuktuks, driewielers als goedkope taxi.Demonstratie van kinderen in Kathmandu tegen het voortdurende geweld.Als we teruglopen naar ons hotel, belanden we in een demonstratie van kinderen tegen het geweld van de Maoisten.
's Avonds weer in de stad eten in het Ying en Yang restaurant. We hebben T-shirts laten maken met onze trektocht er opgeborduurd. En natuurlijk ook één voor onze gids. Ik "mag" hem toespreken en hem de fooi overhandigen.
Het is onze laatste avond in Kathmandu.
Ons laatste avondmaal in restaurant Ying en Yang in Kathmandu.