Reisverslag

vrijdag 6 mei 2005; dag 21
Voorkant van een munt van 1 Roepie (=  0,01). Hier is trouwens ook een biljet voor!   Achterkant van een munt van 1 Roepie.

En van de vele tempels in Patan.Vandaag gaan we weer wat anders ondernemen: een bezoek aan Patan. Ook dit is een oude stad met veel tempels etc.
We huren met z'n vieren een taxi voor 200 roepies. Ook dit is weer een belevenis. Het is een nogal krakkelige bak, maar we passen als met 4 grote westerlingen er tenminste in. De achterklep sluit echter niet meer en staat eigenlijk constant op een flinke kier open. De uitlaatgassen komen zo naar binnen! Na een kwartiertje in de walm gezeten te hebben gaan we de raampjes maar opendraaien en laten het flink doortochten want anders leggen we het loodje.

In een achteraf straatje vinden we dit atelier, waar vrouwen aan het weven zijn.Uit de hele wijk komen hier mensen om water voor in de huizen te halen.We maken eerst een wandeling door Patan. Daarbij komen we ook buiten het toeristische centrum. Diverse weefateliers liggen op onze route. Pas bij de derde mogen we van de werkende vrouwen een foto maken. We zien bij een tappunt van water van heinde en verre vrouwen en meisjes met grote kannen water halen voor thuis.
We slenteren heerlijk langs diverse winkeltjes in Patan.

We bezoeken in Patan ook de "Gouden Tempel".
In de Gouden Tempel in Patan staat een kostbaar Boeddha-beeld.   Dit is de binnenplaats van de Gouden Tempel in Patan.

Bij een andere tempel worden veel brandoffers gebracht.Een openbare telefoon naast een heiligdom: moderne tijd en traditie naast elkaar.Daarna bezoeken we een andere tempel waar naar hartenlust geofferd wordt. Bij de ingang ervan kan je al kant en klare offermandjes kopen. Overal op het tempelterrein staan bakken met brandend in olie gedrenkt katoen, die een enorme walm verspreiden.
Wijze mannen bijeen in een tempel.

We eten in de tuin van het museum: een oase van rust! Dan opeens horen we fanfaremuziek: een bruiloftsstoet komt langs het museum. Het is een rijke familie, want het muziekkorps loopt voorop.
Een bruiloftsstoet in Patan. Het is een rijke familie, want het muziekkorps loopt voorop.

Een Nepalees legt de laatste hand aan n van de T-shirts die ik als souvenier voor mijn kleindochter Dageraad heb meegenomen. Hier borduurt hij haar naam (in het Nepalees) erop.Eind van de middag gaan weer terug naar Kathmandu. We maken nog een rondje in Thamel en steken op bij Mandap Hotel voor een koffie met appelpunt. In n van de vele T-shirt-bazaars laat ik T-schirts o.a. voor mijn kleindochter Dageraad maken. 's Avonds eten we in de New Orleans Bar.
En dan weer lekker slapen!

Voorkant van een munt van 2 Roepies.   Achterkant van een munt van 2 Roepies.