Reisverslag

dinsdag 26 april 2005; dag 11; trekking dag 07
Afdalen van Kyjangin Gompa.Als ik 's morgen opsta, zien de bergen er fantastisch uit. Het heeft vannacht weer een beetje gesneeuwd en de bergen lijken getooid met een laagje poedersuiker.
Iets minder is het ontbijt: weer Tibetaans brood (te vergelijken met een wat groot uitgevallen pitah-broodje) met jam begint me zo langzamerhand flink tegen te staan! Met moeite prop ik 3/4 broodje naar binnen.
Mani-muur tussen Kyjangin Gompa en Lama Hotel.Dan gaan we op pad. We gaan vandaag flink afdalen (ongeveer 1500 meter naar beneden). Het weer is prima om te lopen, maar wel wat wolken. Als je in de schaduw loopt is een fleece-jack wel lekker. We passeren weer een aantal mani-muurtjes (die je altijd met de klok mee moet passeren). De stenen hebben inscripties.
We komen vandaag veel "verkeer" tegen. Families Nepalezen die omhoog trekken, dragers met van alles en nog wat (brandhout, houten balken, jerrycans met petroleum en noem maar op). Hieronder zie je hiervan een paar voorbeelden.
Van alles (zelfs het brandhout!) wordt omhoog gesjouwd. Soms helpt een paard mee.   Ook petroleum moet naar boven gedragen worden.   Maar ook houten delen om een huis te bouwen worden omhoog gesjouwd. NB. Op de achtergrond zie je een check-point van het Nepalese leger.

Overal langs de route zijn kleine theehuisjes. Maar we stoppen meestal niet, ondanks de vragen van de uitbaters. De kinderen zijn echter altijd een mooi foto-object.
En van de vele kleine kinderen die we tegenkwamen.

We lunchen in Ghora Tabela. Daar krijgen we heerlijke tomaten-noodlesoup! Dat smaakt best na zo'n flut ontbijtje. De afdaling voert ons langs prachtig bloeiende rhododendrons.We passeren prachtig bloeiende rhododendrons. En even verder op zit in de bomen een groep apen (helaas te ver weg om goed te fotograferen).
Langs smalle paadjes verder afdalen naar Lama Hotel.Rond 14.30 komen we aan in Lama Hotel en gaan aan de milkcoffee. Ook vanmiddag betrekt het langzamerhand en we verhuizen naar binnen, waar we verder gaan met boerenbridge. Tijdens het eten begint het te regenen en dat gaat gestaag harder. Na het eten zitten we nog heerlijk rond de kachel. Maar we gaan niet te laat naar bed, want er komen alweer drager de gelagkamer in om te slapen. Het regent nog steeds erg hard en een loopje naar de verderop gelegen WC is niet erg aanlokkelijk. Maar vanaf de veranda (daar sta je tenminste droog) lukt het ook prima en het regenwater zorgt voor een natuurlijk doorspoelen. Eenmaal in de slaapzak blijkt dat zich een stortbui loslaat boven ons slaaphuisje met flinke wind. Nu hebben Nepalezen waarschijnlijk nog nooit gehoord van tochtwerende maatregelen: binnen waait het net zo hard als buiten. Dus in de slaapzak toch maar even een gebreid wollen mutsje op. En met zo'n slaapmutsje op val ik lekker in slaap.