Reisverslag Afrika 2010

 

woensdag 21 juli 2010; dag 13; Kilimanjaro dag 3; Shira Camp – Baranco Camp
Ochtendlicht in Shira Camp

We laten Shira Camp achter ons

Uitslapen vandaag! Victor, de drager, komt pas om 6.39 met de hete thee bij onze tent. Maar Jan en ik zijn al wakker. Best wel goed geslapen; een aantal keren wakker, maar geen idee hoe lang dat was. Ik ben lekker uitgerust.

Het tere ochtendlicht beschijnt de bergen en de wolkenflarden. Overal om ons heen is al activiteit. We wachten op ons ontbijt. Het smaakt ons weer goed.

Dan gaan we om 8.20 op pad voor de etappe van vandaag. Het is een stijging van 800 meter naar Lava Tower. Daar gaan we langdurig lunchen. We kunnen dan alvast aan de ijle lucht wennen. Dan dalen we weer af, zodat we netto maar 100 meter stijgen. Een goed voorbeeld van “walk high, sleep low”.

Door stenenveld, met Kibo op de achtergrond

Shira Camp ligt op een kale vlakte, met her en der een randje bomen. Zodra we gaan stijgen neemt de vegetatie verder af. De gids Godfrey voorspelde ons dat het een eenvoudige, warme etappe zou worden. Maar na een half uurtje begint het flink te waaien en koelt het snel af. Gelukkig heb ik toch mijn windjack in de rugzak. Dat komt goed van pas. Zelfs zo aangekleed is het niet te warm. Het pad voert langs steenvelden: grote stenen, kleine stenen. Ik neem een lekker langzaam tempo (pole pole, dat is het devies dat je van alle kanten hoort). Dat is me gisteren ook prima bevallen. En ook vandaag stap ik de kilometers weg zonder al te grote inspanning.

Even rusten voor Lava Tower

We stoppen als we denken Lava Tower te zien, maar Godfrey zegt dat het nog een stuk verder is. We rusten even, maar het is niet echt lekker met die straffe wind, dus gaan we maar door.

Ikzelf met Lava Tower achter mij

Bij Lava Tower kunnen we enigszins uit de wind zitten. We beginnen aan ons lunchpakket. Ook hier blijkt een mogelijkheid te zijn om te kamperen. Die staat eigenlijk niet in de boekjes. We klimmen een stukje omhoog op Lava Tower voor mooie foto’s. Dan gaan we beginnen aan de afdaling. We komen onze eerste sneeuw tegen in de schaduw van wat rotsblokken. De weg gaat eerst vrij steil naar beneden en gaat dan geleidelijker. We hebben er toch een vlot tempo in. De dragers maken (uiteraard) de tocht niet via Lava Tower. Nutteloze meters stijgen worden overgeslagen. Hun pad boog dus voor Lava Tower af. En nu voegt onze weg zich weer bij die van de dragers.

Senecio Kilimanjari

Jan in de wolken op Baranco Camp

De vegetatie verandert weer. Er komen nu veel manshoge Senecio Kilimanjari voor. Naarmate we lager komen verschijnen de mistflarden ook weer. In Baranco Camp is het zicht inmiddels gereduceerd tot 15 meter. Godfrey gaat in het grote tentenkamp op zoek naar ons stekje. Even later waaien de wolken over en wenkt hij ons naar de rand van het kamp. De tenten staan alweer. Even bijkomen, even opfrissen met wat warm water, even liggen. De zon neemt weer de overhand, maar ik blijf maar een beetje in de tent: ik voel de zonnestralen prikken op mijn huid.

Tijdens de thee met popcorn horen we een gezang. Een Afrikaans mannenkoor geeft een uitvoering. Het blijft maar doorgaan. Nieuwsgierig gaan we kijken. Het blijken de dragers te zijn van een kamp Engelsen dat naast ons staat. Het zijn 20 toeristen, dus ongeveer 80 dragers. Een hele ploeg staat in een kring te zingen. Ze hebben er zichtbaar plezier in. In het midden staat hun aanvoerder.

De voorzanger van de dragers in actie in Baranco Camp

Dan weer terug in de messtent. Het is best koud en kil, soms zitten we in de wolken (letterlijk). Ook de rits die niet meer dicht wil speelt een rol in de afkoeling.

Latrine in Baranco Camp (exterieur)

Latrine in Baranco Camp (interieur)

Ook hier staan toilethokjes (ofwel latrines, ofwel schijthokken ofwel …). Een foto hiervan wil ik jullie niet onthouden. Deze komen voor mij op de tweede plaats wat smerigheid betreft (Ghopte in Nepal staat op nummer 1). Na een bezoek aan deze lokaliteit besloot ik maar te kiezen voor de vrije natuur (ik was niet de enige, te zien aan …).

Rond 18.00 wordt het snel donker en zitten we in de grote tent. Dan komt het eten. Lekker warm eten. Als toetje koffie en/of thee. En dan weer vlot de lekker warme slaapzak in. Kortom, onze dag zit er om 19.40 alweer op!

Aan de maaltijd in Baranco Camp

 

mogelijk gemaakt door

Afroriginal Tours & Safaris Ltd.

 

 

 

 

opgeslagen: 28-4-2011 0:19